onsdag 5 november 2008

En dåres försvarstal eller att gräva hålet djupare

Detta var 2001 på hösten och förtydligar bara hur enormt modernistiskt tidig jag var med att knyta ihop trådar och sluta cirklar. Redan för sju år sedan förutsåg jag vad som gäller just nu, vi kan kalla det PSCHHT-eran.


Frisyren hade jag klippt själv och syftet var (vilket i och för sig är uppenbart för den normalinsatte beskådaren) att förena Ian Browns apighet med Chippen Wilhelmsson anno 2008s frisyrmässiga busighet. Att i en och samma skapelse länka den dåvarande starkaste modernistiska yttrlingen med vad som komma skulle sju år senare: birakillen. Frisyrernas svar på att ha en OKEH!-tatuering på ena axeln och en fet tribal-"gaddning" (man säger så) på andra, eller om man hårddrar det ha en tanig arm och en biffig. DJ Shadowremix på Basshunter, osv.


Finnarna var en accessoar tänkt att symbolisera en vägran att växa in i ett regelverk eller lyda några normer, en strävan efter evigt ungt sinne. Modernistisk grundpelare, japansk hipphetsmentalitet eller plain vägra-bli-vuxen-grabbighet, välj själv.


T-shirten jag bär är antagligen en hemtryckt variant med Source-loggan (The Source??? Nej.) alternativt en X-Large med apifierade varianter av KISS. Återigen raka linjer från DIY till apa/japan och gymmig grabbighet.


Den "ruffsiga" frisyren måste ständigt klippas om, och likt en överdimensionerad tumring är ytterligare en cirkel sluten.


18 kommentarer:

Yngve Klass sa...

Lysande! Visst hade du en tumring i typ silver? Och tröjan var nog X Large om jag inte minns fel.

Urban Yngre sa...

Tumring har jag faktiskt aldrig haft!

Ej heller torshammare runt halsen...

J.E. sa...

"Den "ruffsiga" frisyren måste ständigt klippas om"! aaaahahahahahahahaa

Yngve Klass sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Yngve Klass sa...

Jag har nog läst det här inlägget 5-6 gånger nu och känner allt tydligare att detta är det slutgiltiga beviset på din oerhörda begåvning. Mitt förslag är att vi tar till vara på den. Vad sägs om du Creative Director (dvs Wirfält/Elmenbeck), jag Chefredaktör (Björk/Levy)?

Urban Yngre sa...

Ja ja ja hela vägen! Fånflinar lite för mig själv här framför skärmen faktiskt och ska belöna alla läsare med ett par tramsiga inlägg lite senare.

Ta tillvara absolut! Bara om j.e. ställer upp som ngn typ av Harajuku/web-redaktör...

Yngve Klass sa...

Konceptet börjar klarna i mitt huvud. Det finns några ämnen som måste vara tabu. Jag är som du vet varken intresserad av sport eller idrott, musik eller mode. Jag har inga intressen, tror det är min styrka. Jag kan inget om något. Om grabbighet och grisighet är det nya ska vi göra något av det.

J.E får bli Senior Advisor/Webguru/Art Director/Biträdande Japan

Urban, du blir Creative Director/Tumringsansvarig/Textantisemit/Ensamt-geni-under-ett-bord

Jag blir allmän chefsantisemit

Tror att jag har en billig lokal på gång - så Urban det är bara att börja sälja annonser.

Urban Yngre sa...

Kan vi inte bara tjata till oss att bli det nya Spy Bar Magazine? Eller åtminstone en "konstiga killarna-avdelning" i någon annan idiotisk tidning vi kan odla internt fiendeskap med och mot? Typ Stureplan, om den finns? Jag har så bra koll, visst?

Annonssäljare är grabbigt, så det är linje. Finns det något halvalkat jon som vill bli rik på uteslutande provision?

Ring!

J.E. sa...

jag förutsätter att det första numret kommer innehålla ett manifest som etablerar skarpgrabbkulturen. Kommer slå ner som en bomb i stockholms media-grisgrabb -och populärgrabbkultur. Skarpgrabbkulturen står för en ny syn på grabbkultur, den måste varken vara grisig eller populär - den måste bara vara. Det är en vacker tanke.

Urban Yngre sa...

Avvärjer problemet med den grabbiga sexualdriften och undantryckta kvinnoobjektifieringsviljan bland de mest asexuellt intellektuella pennorna...
Ska börja skissa. Kör vi Georgia?

J.E. sa...

georgia- givet!
Som du så stilsäkert noterade måste grabbkulturen ständigt skrivas om. Som en motreaktion har jag redan börjar experimentera med att klä mig och prata som thor modéen som ett lite svårare alternativ till den stundande nu-grabbkulturen.

J.E. sa...

Ronny och Ragge på omslaget till dagens dn kultur - sammanträffande? knappast!

Urban Yngre sa...

Är det sant, sjukt tydligt tecken. Jag måste slipa till en ledare och ett manifest i helgen. Lägg till några intervjuer med företrädare för kulturen och en guide till stilen, så är vi hyfsat hemma.

Yngve Klass sa...

det får inte bli en one-shot. kontinuitet behövs, vilket kanske låter lite motsägelsefullt eftersom nu-grabbkulturen är så just nu.

Urban Yngre sa...

Helt klart, för det är ju så att även det extremt tidsbundna popkulturmanifestet och den dagsaktuella samtidsdefinitionen ständigt måste omformuleras.

Yngve Klass sa...

för att använda ett, av 1981-krönikor, slitet uttryck: beep beep; zoom!

Yngve Klass sa...

år, jag har nästan glömt: futura blazers!!! hahaha

Urban Yngre sa...

Två tidlösa begrepp. Det är för få personer som förstått värdet i att tala i termer av Futura Blazers och Chuck Jones-referenser. Helt klart.